idea

idea
kritik ku

Wednesday, November 19, 2008

i'm back wey!!

hahaha.. probably nobody care if i post this blog.. haha.. juz trying to strt over again.. well people!! im back!! wait and see my nxt post!!

Tuesday, September 30, 2008


salam aidilfitri buat sume..

Saturday, August 23, 2008

Giving Chance for time

_MG_8370

 

 

 

 

 

 

Dah lama aku tak post blog. Sebulan berlalu. kehidupan sangat sibuk sebagai pelajar. kerja itu. kerja ini. Baru aku tahu kenapa namanya University. hehe. page ni akan memberi laluan kepada masa untuk terus berlalu. Bila masanya akan tiba, aku akan kembali. harap maklum.

Thursday, July 3, 2008

Keeping the Originality



looking for originality? haha.. Atas permintaan ramai, post gambar baru aku kat fotopages dikekalkan keasliannya. hahaha. Yang "my view design" tu mmg wajib ade dalam setiap gambar. hehehe. Feel free to visit my fotopages. I'm happy if u can leave ur comment there. tq. btw, post yg terbaru tu diberi tajuk "hari yang pelik bagi kami". Aku suka. hohoho.

adios. nak balik melaka dah. tuggguuu. i will keep posting.

Wednesday, July 2, 2008

Apa nak jadi dengan aku ni??


Hari tu aku dan family pergi rumah mak cik aku a.k.a kakak kepada mak aku di petaling jaya. Tak jauh mana pun rumah dia tu. Mak cik aku tu aku panggil "ibu". Jangan tanya kenapa sebab dari kecik memang dah biasa.

Kami ke sana pun tak ada hal penting. Hanya untuk melawat.. Lagipun ada baby. Anak cousin aku. Comel gile anak dia. Aku pun ambil kesempatan menangkap gambar dia sebanyak mungkin. Family dia pun ada request suruh buat album. Aku kata nanti2 la. Tapi tu bukan tujuan utama post ni pun.

Aku tertarik dengan laman rumah ibu. Penuh dengan bunga2. warna-warni betol pemandangan. Aku geram lalu memulakan langkah sebagai "poyo-grapher". haha. i took a lot of shots and both up there adalah example. Ibu kata ibu nak gambar2 tu. aku pun bagi la.

Ibu kata, ibu nanti nak buat buku pasal bunga bila dah pencen nanti, boleh la ejat jadi photographernya.

haha.. aku tergelak. aku pun tak tau kenapa aku gelak. Padahal ibu serius. Lepas beberapa hari aku terfikir, should i take photography as serious matter??

Hurm.. InsyaAllah. aku akan teruskan apa yang aku buat untuk masa ini. Kalau ada rezeki, ada la. Banyak lagi perlu aku belajar sebenarnya. Aku seronok begini. Buat sesuatu yang aku minat.

tapi.. sampai bila?

Aku pun tak tau bila. Bila dah tiba nanti, tiba la. Jom kita tunggu sama2. Aku dengan korang semua sama je. haha.


mesej ringkas : kawan aku, "arma da sexy monster" suruh masukkan nama dia dalam latest post. hahaha. happy now MA?? haha

Tuesday, July 1, 2008

Sepi = Full Bright Star Given

Filem Sepi harus diberi Bintang penuh yang amat cerah sekali. Kredit harus diberikan kepada pengarah serta penulis skripnya kerana mampu menghasilkan filem yang sangat bernas ini. Aku sungguh terpegun menonton cerita ini.

Hari ini blur seperti biasa. Sambil buntu dengan apa yang harus aku buat, tiba2 muncul satu idea bernas. Aku capai telefon, terus ajak put tengok cerita SEPI. Aku dah lama tak tengok filem melayu ni. Asyik2 Holywood. Bosan dah. Aku ajak Put pun sebab dia seorang jer yang minat tengok cerita melayu. yang lain?? masih ada yang typical minded. Bagi aku, filem industri kita bukan untuk dikritik, tetapi untuk disokong. Tak kiralah filem itu best atau tidak, kerana mereka sudah pun cuba sebaik mungkin. JAngan pandang serong hanya kerana satu filem. Everyone deserve a second chance. Bagaimana industri kita hendak maju jika bukan kita yang support?? sedar2 la kawanss..

Ok. back to SEPI. GEMPAQ WEYH!!! Geram aku tgk cerita ni. Kepuasan. Yes. thats the right word. Cerita ni sangat memenuhi citarasa aku. orang lain aku tak tau la. Semua ada. Kelakar, sedih, keliru, mesej yang bernas, tema yang kena, susunan cerita yang teratur, romantik, dan banyak lagi. tengok sendiri baru faham. Aku cerita sikit la konsep dia. ada 3 kisah cinta yang disatukan dalam satu insiden yang tidak sengaja. Mungkin kalian akan ingat sama ja macam cerita CINTA. tidak!! tidak sama sekali. Mungkin konsep agak sama. tapi ini adalah lain. Pelakon2 bijak memainkan watak. Pemilihan lokasi juga sangat bernas.

Satu penghargaan dalam industri perfileman kita. Evolusi ini akan terus berkembang menjadi satu revolusi. Kita yang menonton, sokonglah. Kita juga hebat seperti Hollywood. Jangan abaikan bangsa kita sendiri.

Sun set improvement


Best ambil gambar matahari terbenam ni. Suasana dan warna dia best. Ada banyak lagi. Visit my fotopages.

Monday, June 30, 2008

P.ramlee : irama dan lagu + Aku : muzik dan lirik = BUNYI

Lagu/muzik merupakan suatu yang sangat relevan dengan kehidupan seharian kita kini. Dimana saja kita berada, kita akan selalu mendengar atau membunyikan sesuatu. Kehidupan kita ini umpama memerlukan irama untuk menggerakkan hari2 kita. Tapi sejauh mana kita kenal apa itu muzik/lagu? apa pendapat aku?

hurm.. (fikir jap)

Bagi aku la kan, lagu = muzik( irama + melodi) + lirik + PENGHAYATAN. Semua unsur ni merupakan komponen2 utama dalam menghasilkan lagu.

Muzik. Gabungan 2 komponen iaitu irama dan melodi untuk membentuk rentak serta haluan lagu itu. Namun muzik hanyalah muzik. Kita tak mungkin dapat memahami maksud keseluruhan lagu hanya kerana bunyi. Bunyi yang senang didengar atau kurang senang didengar. Sebab itu kita perlukan lirik.

Lirik. Ayat2 yang penuh puitis serta makna yang sangat mendalam. Menunjukkan jalan cerita dalam sebuah lagu. Memberi makna serta kaitan dengan maksud muzik. Boleh dikatakan sebagai plot.

Muzik dan lirik sahaja tak cukup kerana semua orang boleh tulis lirik, semua orang boleh buat bunyi. Oleh itu, Penghayatan adalah sangat penting dalam menghidupkan lagu itu. Lagu harus mempunyai makna agar boleh dihayati oleh kita yang mendengar. Penghayatan harus digunakan oleh 3 peringkat dalam industri ini.
-composer dan penulis lirik
-penyayi/penyampai
-pendengar


Seperti yang dapat kita lihat, kita sebagai pendengar merupakan lapisan paling bawah. Justeru merupakan lapisan yang paling besar pengaruhnya untuk menghakimi sesebuah lagu. Aku baru sedar. Setiap insividu tak sama. minat kita berlainan. Lagu adalah Universal. Kadang2 minat kita dalam sesuatu lagu tak bermaksud ia melambangkan diri kita. Lagu mungkin hanyalah hiburan, tapi maknanya jangan sekali kita abaikan. Jika maknanya bagus, kita hayati. Jika berunsurkan yang tidak sihat, kita lawan.

Sangat komplex untuk dihuraikan dengan lebih lanjut. Ini hanyalah fahaman aku. Aku seorang yang universal. Asalkan lagu tu sedap dan bermakna dari segi lirik atau muzik, aku layan. Siapa yang nyanyi bukanlah satu masalah besar. Kerana aku yang nak dengar. Bukan kome..